Micronutriënten zijn voedingsstoffen die je maar in kleine hoeveelheden nodig hebt. Daaronder vallen de vitamines, mineralen en spoorelementen en deze zijn dus heel belangrijk voor jouw lichaam. Ondanks dat je er wat minder van nodig hebt dan van de macronutriënten. Hier schreef ik eerder een blog over.

Vitamines

Vitamines is wellicht de bekendste van de micronutriënten. Vitamines heb je nodig voor groei en ontwikkeling en het is goed om te weten dat je deze zelf (bijna) niet kan aanmaken. Je hebt dus voeding nodig om voldoende vitamines binnen te krijgen. Daarnaast kan je maar enkele vitamines opslaan, dat zijn de zogenoemde in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Waarvan je alleen een echt goede voorraad vitamine A kan opslaan in de lever, verder is de opslag echt beperkt. De overige vitamines zijn in water oplosbaar en verlaten dus uiteindelijk ook weer ons lichaam. Het voordeel hiervan is wel dat een overschot aan vitamines bijna niet voorkomt.

Elke vitamine heeft een eigen werking. Daarom is het eventueel slikken van supplementen een heel persoonlijk verhaal. Want hoewel een overschot creëren moeilijk is, is het wel mogelijk. En dat kan heel schadelijk zijn. Net als tekorten overigens, en dat is iets wat veel vaker voorkomt.

Mineralen

Mineralen zijn ook micronutriënten en hebben dezelfde functie als vitamines. Voorbeelden van mineralen zijn calcium, natrium, magnesium, kalium, fosfor en chloor. Ook mineralen moet je uit jouw voeding halen, het lichaam maakt deze niet zelf aan. De verwerking vindt, net als bij de overige micronutriënten, plaats in de dunne darm. Helaas is het voor het lichaam soms moeilijk om de mineralen op te nemen, zeker wanneer deze uit voeding gehaald moeten worden. Daarom is het vaak beter om mineralen in de vorm van supplementen toe te voegen aan jouw dagelijkse voeding. Maar, let op, ook hier kan een overschot weer schadelijk zijn.

Spoorelementen

Spoorelementen lijken erg op mineralen. Jodium, ijzer, zink, koper, selenium en mangaan zijn een aantal voorbeelden van spoorelementen. Je hebt er nog minder van nodig dan van vitamines en mineralen, maar zijn zeker niet onmisbaar. En ook hier kan een overschot schadelijk zijn. Een bekend voorbeeld is een overschot van natrium. Doordat dit is toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen, is er een grotere kans op een overschot hiervan. Eet jij echter gezond en weinig bewerkte voedingsmiddelen? Dan is natrium (zout) zeker niet jouw vijand.

Hoe weet je of je genoeg micronutriënten binnen krijgt?

Wanneer je gevarieerd eet, groenten niet te lang bewaart en bijvoorbeeld in weinig water kookt, mag je ervan uitgaan dat je voldoende micronutriënten binnenkrijgt. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld groenten verspreid over de dag binnenkrijgt. Dit omdat je vitaminen, mineralen en spoorelementen dus niet goed kunt opslaan. Eet jij vaak dezelfde maaltijden, transpireer je overmatig of eet je regelmatig bewerkte voedingsmiddelen? Dan loop je zeker de kans dat je een tekort oploopt.

Meten is weten

Wil je zeker weten of jouw vitaminen, mineralen en spoorelementen geen verstoring veroorzaken in jouw lichaam? Dan kun je dit ook laten meten. Na het invullen van een uitgebreide vragenlijst kan er met een simpele vingerprik bloed worden afgenomen. Nadat dit in het laboratorium is onderzocht, krijg jij van mij jouw persoonlijk advies op het gebied van voeding, suppletie en leefstijl. Is dit iets voor jou? Stuur mij een berichtje en we plannen direct jouw vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Are you brave enough?

Ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief.

Waar mag de nieuwsbrief naar toe worden gestuurd?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contactgegevens