Lummelen, heerlijk effectief. Ja, echt waar. Een paar keer per dag helemaal niets doen, want dat is wat lummelen tenslotte betekent, is enorm goed voor je. Helaas nemen we hier over het algemeen veel te weinig de tijd voor.

Lummelen

Even helemaal niets, dat is wat je doet met lummelen. Vaak zijn we geneigd om steeds maar weer door te gaan. Met als gevolg dat je de hele tijd ‘aan’ staat. Want als je dan even niets doet, is dat vaak een momentje dat je jouw telefoon pakt. Snel even kijkt naar het nieuws, social media en waarschijnlijk ook nog even de mail bijwerkt.

Want zomaar even niets doen, dat lijkt vaak zonde van je tijd.

Zo belangrijk

Terwijl lummelen echt een functie heeft. Even helemaal niets doen, dat zorgt er juist voor dat je op de lange termijn productiever wordt. Als je even helemaal niets doet, geef je jezelf namelijk de ruimte om te ontspannen en op te laden. Daarnaast activeert dit je creatieve brein. Wanneer je na een periode van niets doen weer aan de slag gaat, zal je zien dat je makkelijker het grote geheel overziet, de oplossing bedenkt voor het probleem waar je tegenaan liep en weer in alle rust en focus de juiste prioriteiten kan stellen.

Invloed op je hormonen

Ook hormonaal gezien heeft lummelen een functie. Tegenwoordig staan we de hele tijd ‘aan’. Dat zorgt ervoor dat je meer cortisol en (nor)adrenaline aanmaakt dan nodig is. En dat heeft impact op jouw gehele hormoonhuishouding. Het cortisol hormoon beïnvloedt bijvoorbeeld het insuline hormoon en groeihormoon. Beiden niet op een positieve manier overigens.

De gevolgen hiervan merk je elke dag. Verkeerde voedingskeuzes, niet in slaap kunnen vallen of niet uitgerust wakker worden zijn zomaar een aantal voorbeelden. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je jouw hormonen in balans hebt.

Maar hoe doe je dat lummelen dan?

Hoe je lummelt is voor iedereen anders. Ga lekker wandelen in het bos, zit op een bankje in het park of ga zomaar wat drinken met een goede vriend(in). Je hoeft echt niet stil te zitten en voor je uit te kijken. Zorg er alleen voor dat er geen agenda is, doelen bereikt moeten worden of dat je in je hoofd bezig bent met wat je verder nog te doen hebt op een dag. Dan werkt het averechts.

Heb je een drukke dag? Zet dan bijvoorbeeld regelmatig een kopje thee en wacht gewoon tot de waterkoker klaar is. Of neem even een paar minuten rust voor je de auto instapt naar die volgende bespreking. Ben je direct een paar minuutjes langer buiten.

Ikzelf vind het heerlijk om even in mijn hangmat de wereld aan me voorbij te laten gaan. En ja, soms val ik ook even in slaap. Niets mis met een goede powernap!

Help, ik word al gek bij de gedachte!

Het is misschien even wennen, dat lummelen. Ga het gewoon proberen en zoek naar de manier die bij jou past. Blijf je onrustig? Dat is een teken dat jouw lichaam niet in balans is. Tijd om aan de slag te gaan. Wil je weten wat ik voor jou hierin kan betekenen? Neem dan vooral contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Are you brave enough?

Ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief.

Waar mag de nieuwsbrief naar toe worden gestuurd?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contactgegevens