Macronutriënten zijn stoffen in onze voeding die we in grote hoeveelheden nodig hebben. Ze geven ons de energie die we nodig hebben, om onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Macronutriënten zijn dus onze brandstof. We kunnen deze onderverdelen in drie categorieën: Koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten

De functies van koolhydraten in ons lichaam zijn energie leveren en het vormen van een voedingsbodem voor de darmflora. We kennen hierin enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Daarnaast vallen de vezels ook onder de koolhydraten. Een enkele gram koolhydraat bevat 4 kcal. En het is belangrijk om te zorgen dat koolhydraten goed verteerd worden. Anders ontstaat er namelijk een opeenhoping van afvalstoffen, met als gevolg vaak een opgezette buik.

Koolhydraten heb je nodig en je wilt dus zorgen dat je deze goed kan verteren. Je maakt het jezelf makkelijker, wanneer je de juiste koolhydraten eet. Denk hierbij aan volkoren producten (brood, rijst, pasta), voldoende groenten en laat de koekjes en snoepjes lekker liggen.

Eiwitten

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een heel belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan bouwstof voor ons haar, nagels, spierweefsel, botten, rode bloedcellen en ook voor elke nieuwe cel zijn eiwitten onmisbaar. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere eenheden, die noemen we aminozuren. Van de 22 aminozuren die er bestaan, kan het lichaam er 9 niet zelf aanmaken. Deze aminozuren noemen we ook wel essentiële aminozuren en deze moeten dus in onze voeding aanwezig zijn. Een enkele gram eiwit levert 4 kcal aan energie.

In onze voeding is het dus belangrijk om te zorgen dat we voldoende eiwitten binnen krijgen. Aangezien we eiwitten in de spieren opslaan, is het ook belangrijk om gedurende de dag voldoende eiwitten te eten. Dit om te voorkomen dat het spierweefsel niet wordt ‘opgegeten’. Eet dus zeker 3 tot 4 keer per dag een eiwitrijke maaltijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eieren, vlees, magere kwark en vis.

Vetten

Ook vetten hebben we nodig, ze hebben veel functies. Bijvoorbeeld de opslag van energie, ondersteuning van de huid, isolatie van het lichaam en ze zijn onderdeel van elk celmembraan. Ook beschermen ze onze organen en zijn ze bouwstenen voor hormonen en de hersenen. Vetten leveren meer dan twee maal zoveel energie als eiwitten en koolhydraten, namelijk 9 kcal per gram.

Vetzuren zijn weer de bouwstenen van vet. We onderscheiden hierin drie soorten: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Relatief gezien eten we teveel verzadigde vetten en te weinig onverzadigde vetten. Eigenlijk zou maar 10% van de vetten die we binnen krijgen verzadigd mogen zijn. Een simpele richtlijn voor het binnenkrijgen van de juiste vetten is er niet. Maar zolang je weinig snoep, koek en andere in de fabriek gemaakte voedingsmiddelen eet, en je bijvoorbeeld volle melkproducten en vet vlees laat staan, dan kom je al een heel eind. En neem dagelijks een goede visolie.

In welke categorie valt het?

Het verschil tussen de verschillende macronutriënten is nu bekend. Maar wanneer is een voedingsmiddel nu een koolhydraat, eiwit of vet? Een makkelijke manier om hiernaar te kijken is de voedingswaarde tabel op het product. Daar staat precies hoeveel gram er in een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel zit, meestal per 100 gram. Het macronutriënt met de hoogste waarde in deze tabel geeft dan aan in welke categorie het voedingsmiddel valt.

De juiste verdeling macronutriënten

Alledrie de macronutriënten hebben we nodig, het liefst ook nog in de juiste verhouding. Wat die verhouding is, is heel persoonlijk. Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. Als richtlijn is 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten een mooi uitgangspunt. Je macronutriënten op orde hebben, is het begin van een fit en krachtig lichaam.

Wil je precies weten wat de juiste verdeling voor jou is? Neem dan vooral contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Are you brave enough?

Ik wil graag meer weten

Ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief.

Waar mag de nieuwsbrief naar toe worden gestuurd?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contactgegevens